Flexibele onderhoudscontracten
Grootste bedrijfswagen dealer van NL
Oplossingen voor ieder type transport

Dode hoek assistent

In steeds meer steden en landen binnen de Europese Unie worden zichtsystemen voor vrachtwagens en trailers vereist om kwetsbare medeverkeersdeelnemers te beschermen.

Europese wetgeving en verplichtingen

Er zijn nu al verplichtingen in Groot Londen, Duitsland en Wenen, met boetes die fors kunnen oplopen bij het overtreden van de wetten.

Het is een kwestie van tijd voordat deze verplichtingen uitgebreid zullen worden naar de andere gebieden en regios binnen Europa.


Ons advies: Wacht niet te lang!

Installeer de zichtsystemen zo snel mogelijk voor uw rust en de veiligheid van kwetsbare medeweggebruikers.

Afbeelding samen

Oplossingen voor nu en de toekomst

  • Camera- en monitor Systemen
  • Waarschuwings- en achteruitrijalarmen
  • Mobiele Digitale Opname
  • Ultrasoon Obstakel Detectie
  • Radar Obstakel Detectie
  • Backeye®360
  • City Turn Assist
Dode hoek assistent

Londen

In de regio Groot-Londen gelden er sinds oktober 2020 maatregelen, Direct Vision Standard (DVS) genaamd. Voertuigen vanaf 12 ton moeten daar over een vergunning beschikken om het gebied in te rijden. 

Om in aanmerking te komen voor een vergunning zijn er (voertuig afhankelijk) vaak aanvullende veiligheidssystemen nodig. De vergunningplicht geldt 24/7, voor alle voertuigen vanaf 12 ton, ongeacht het land waarin de truck op kenteken staat. Transport for London (vergunning verstrekker) heeft aangekondigd vanaf 1 maart 2021 te gaan handhaven. Geen vergunning betekent dan £ 550,- voor de eigenaar en £ 150,- voor de chauffeur. Lees hier alles over Groot Londen.

Duitsland en Oostenrijk

In Duitsland en Oostenrijk wordt op dit moment dringend geadviseerd om met een dodehoek assistent te rijden. Ook in deze landen zijn er verschillende steden die dit niet vergenoeg vinden gaan en lokaal een dodehoek assistent verplicht willen gaan stellen.

Daarnaast is sinds 1 juli 2020 een dodehoek assistent verplicht voor nieuw geregistreerde LZV’s. Ook bestaande LVZ’s moeten op termijn met een dodehoek assistent zijn uitgerust. Voor Oostenrijk en Duitsland is het alleen toegestaan om KBA goedgekeurde dodehoek assistenten te monteren.

Lees hier alles over Duitsland.
Lees hier alles over Oostenrijk/Wenen.

Frankrijk

Vanaf 1 april 2021 moeten alle voertuigen met een GVW van meer dan 3,5 ton uitgerust zijn met drie dodehoekstickers op de voertuigen/combinaties. Lees hier alles over Frankrijk.

Dode hoek stickers voor Frankrijk

Instructie Dode Hoek Stickers

Bij Truckland kunt u ook de dode hoek stickers bestellen voor uw truck, camper of bus.

Instructie Dode Hoek Stickers

Meer weten?

Wij leggen wij u graag alles uit over de wetgeving voor zichtsystemen, de verplichtigingen en oplossingen voor uw vrachtwagens en trailers. Neem contact op middels onderstaand reactieformulier of bel 088-5 807 807.