Flexibele onderhoudscontracten
Grootste bedrijfswagen dealer van NL
Oplossingen voor ieder type transport

Morocco Desert Challenge 2019

Truckland is trotse sponsor van Team Tilbox.
Het team rijdt van 14 - 21 april de Morocco Desert Challenge.

Stage 1 : Plage Blanche - Abetteh

De eerste stage is gestart met de legendarische flat out van 25km op het maagdelijk witte strand van Plage Blanche, vervolgd door een sterk afwisselende mix van verschillende terreinen. Dit maar liefst voor een afstand van 200km, die tezamen de proloog vormen. We weten dat Team TILBOX zaterdag flink wat tijd is verloren met het zoeken naar een way-point. Dit heeft er voor gezorgd dat Team TILBOX, zondag, bij de start van stage 2: Abetteh - Smara in het achterveld heeft moeten starten.
Stage 1 MDC2019
Stage 2 MDC2019

Stage 2 - Abetteh - Smara

Zoals eerder vermeld wist Team TILBOX na de verreden piste van zaterdag, dat de zondag, de dag van de proef Abetteh - Smara, een 402km durende, bikkelharde special, een inhaalrace zou worden. Omdat er zondag achteraan in het deelnemersveld is gestart, heeft Team TILBOX erg veel last gehad van stof, stof en nog eens stof. Desalniettemin zijn er na de start binnen 1,5uur al 50 deelnemers in auto's en buggy's ingehaald. Team TILBOX begint in te lopen maar helaas rijden ze een band kapot waardoor ze na het vervangen van de band, en de daarmee verloren tijd, opnieuw zijn ingehaald door zo'n 40 auto's en buggy's. Er kon weer van voor af aan begonnen worden met stof happen en inhalen door zanderige oueds en over oneindige witte vlaktes. Tot overmaat van ramp rijdt het team ook nog een tweede band kapot waardoor de laatste 25km noodgedwongen rustig afgelegd moet worden. Frank Tilburgs geeft aan: "'We zijn veilig binnen gekomen, maar niet met het resultaat dat we gehoopt hadden''. Het team is zondag dan ook tot diep in de nacht bezig met het treffen van de voorbereidingen en het doen van reparaties om de truck weer 100% te maken voor stage 3: Smara - Assa. Een keiharde proef van 375km met stenen, heel veel stenen.

Stage 3 : Smara - Assa

De pechduivel blijft Team TILBOX achtervolgen... Maandag 15 april stond in het kader van stage 3, de keiharde proef van Smara - Assa. 375km ruw terrein bestaande uit voornamelijk stenen.

Team TILBOX gaat hard van start en rijdt het eerste stuk van de route feilloos. Totdat het team vlak voor de eerste stop iets merkt aan de truck bij het sturen. Tijdens de eerste stop voert Team TILBOX een snelle controle uit maar ziet direct dat een M20 bout bij de spoorstang is afgebroken.

Tot overmaat van ramp zit het afgebroken gedeelte van de bout muurvast in de fuse-as waardoor het team 2,25 uur kwijt is geraakt met het uitfrezen van het resterende stuk bout. Na de noodgedwongen reparatie wordt het laatste stuk van de etappe snel afgelegd maar helaas mocht het door de eerder verloren tijd niet meer baten. Team TILBOX is inmiddels alweer vol goede moed op weg in de volgende, en 4e etappe: Assa - Foum Zguid. Deze 390km tellende etappe, die door een van de grootste militaire zones van Marokko leidt, staat bekend om zijn snelheid gecombineerd met enkele lastige trajecten voor de deelnemers. Zoals de meeste van jullie al weten is Truckland, bekend YouTube vlogger Mastermilo uitgenodigd om met Team TILBOX mee te reizen tijdens de Morocco Desert Challenge 2019. Zijn video's geven een schitterend beeld van al het werk achter de schermen! Kijken dus!

 
Stage 3 MDC 2019

Stage 4: Assa - Foum Zguid

Afgelopen dinsdag 16 april is Team TILBOX gestart aan stage 4. Deze 390km tellende etappe voerde naar een van de grootste militaire zones van Marokko. De snelle etappe met veel stenen waardoor er toch op sommige stukken rustiger aan gedaan moet worden, levert voor Team TILBOX een 20e plaats op. Dit ondanks opnieuw, kapotte banden.
Stage 4 MDC 2019
Stage 5 MSC 2019

Stage 5: Foum Zguid - Zagora

Zand. Daarmee kunnen we stage 5 goed samenvatten. De 308km tellende etappe van Foum Zguid naar Zagora gaat het geduld van de mensen belonen. Eindeloze zandduinen verbinden de ene duinenzee met de andere. Ondanks het vele stof finisht Team TILBOX als 19e truck in het dagklassement, op 1,5uur afstand achter de eerst gefinishte truck.
Stage 6 MDC 2019

Stage 6 : Zagora - Merzouga

Stage 6 heeft alle ingrediënten voor een mooie proef. Deze stage staat omschreven als een proef die van alles wat in zich heeft en is speciaal samengesteld door de race-directie van de Morocco Desert Challenge. Van zandvlaktes die strekken van Fezzou tot aan Marabout, van de diepe canyons van MHarech tot aan de duinen van Ouzina belooft het een mooie etappe te worden.

Team TILBOX neemt na afloop van stage 5 de dappere beslissing om de vering van de truck anders af te stellen. In de praktijk een risicovolle beslissing omdat dergelijke aanpassingen en afstellingen alleen in het bivak kunnen gebeuren, niet meer tijdens de rally zelf. Team TILBOX heeft dus één kans om het goed te doen. Na de start van stage 6 wordt het meteen duidelijk voor Team TILBOX; het aanpassen van de vering is direct merkbaar, Frank Tilburgs: "Na het anders afstellen van de vering merkte we een wereld van verschil. Stukken waar we normaal met maximaal 50km/u overheen reden, passeerden we nu met vlot 70km/u'' . Dat het goed uitpakte was te zien aan de 13e finishtijd voor Team TILBOX in het dagklassement van stage 6, erg knappe prestatie! Deze prestatie zorgt er mede voor dat Team TILBOX met de DAF op een 15e plek staat in het algemeen klassement Trucks.

Stage 7 : Merzouga - Bouarfa

Last, but not least...Dat bewees de 427 slopende kilometers tellende piste van Merzouga naar Bouarfa. Met Marokko's hoogste duinbeklimmingen in het verschiet, is team TILBOX vrijdag 19 april gestart aan de een-na-laatste etappe van de Morocco Desert Challenge 2019. Het is de laatste dag dat de rally het duinengebied aan doet, en ook een van de laatste etappes waar écht verschil gemaakt kan worden. Na een slopende etappe finisht Team TILBOX op een 17e plek, op 1u5min achterstand op de eerst gefinishte truck.
Stage 7 MDC 2019
Stage 8 MDC 2019

Stage 8 : Bouarfa - Finish

Zaterdag 20 april is de laatste etappe verreden. De eindetappe is traditioneel wat korter dan de vorige stages en telt 'slechts' 187km. Echter mag hij niet onderschat worden. Het venijn zit vaak in de staart. De snelle finishetappe bevat geen duinen meer maar bevat moeilijk te vinden routes over vlaktes en pampas. De snelheid ligt hoog, en de marge voor fouten is klein. Team TILBOX weet hier goed mee om te gaan en eindigt op een geweldige 9e positie, slechts 15 minuten achter de eerste positie.

Team Tilbox behaalde een schitterende 12e plek in het eindklassement!

 Fotocredits: Rallymaniacs