Flexibele onderhoudscontracten
Grootste bedrijfswagen dealer van NL
Oplossingen voor ieder type transport

Smits kraan- en sleepbedrijf kiest na jaren weer voor 2 wendbare DAF LF’s 230

Smits kraan- en sleepbedrijf begon in de twintiger jaren en sindsdien ontwikkelde het Haarlemse familiebedrijf zich gestaag. Gebrek aan opvolging maakt dat de familie Otte in 1985 het bedrijf overnam en voortzette onder de oorspronkelijke naam. ​

Foto 1
Foto 2

Directeur Ron Otte: “Als familie hadden wij een taxibedrijf dat grootvader in 1952 begon. Net als Smits een 24/7 bedrijf, dat ook een flinke groei kende. Zo reden we in 2000 met 100 taxi’s en 200 chauffeurs. De deregulering in de taxiwereld maakte dat het taxiwerk verminderde en uiteindelijk zijn we er mee gestopt. Om ons nog verder toe te leggen op het kraan- en sleepwerk. Vanuit onze vestigingen in Haarlem en Diemen bedienen we Groot Haarlem en Amsterdam, plus vier van de tweehonderd in ons land door Rijkswaterstaat gegunde verzorgingsgebieden voor de rijkswegen. Daarbij is de afspraak met RWS dat je bij een calamiteit op een snelweg in jouw gebied binnen 20 minuten ter plaatse moet zijn. Niet altijd makkelijk, maar het lukt ons gelukkig heel goed. Uit de overzichten van RWS blijkt dat wij de een-na-snelste berger van Nederland zijn. Iets om absoluut trots op te zijn en een compliment voor onze mensen.”

Om in te spelen op iedere hulp- en transportvraag kent Smits een voertuigpark met 18 verschillende modellen. “Iedere keer als wij een nieuwe voertuig aanschaffen, kijken we naar de hulpbehoeften van dat moment. Zo zijn er nu meer SUV’s, 4x4’s en ook het aandeel elektrische auto’s neemt toe. Modellen die in de berging en het vervoer om een speciale aanpak vragen. De aandrijftechniek in de wielen van elektrische modellen staat je bijvoorbeeld niet toe om een dergelijke auto -in wat wij noemen de bril- achter de bergingstruck te slepen. Verder speelt de geringe hoogte aan de voorzijde van de hedendaagse auto, of de totale hoogte van een voertuig een steeds belangrijkere rol. Onze nieuwe DAF LF drieladers met Falkom schuifplateau zijn daar op afgestemd. Door het plateau op de weg te leggen verklein je de oprijhoogte en -hoek en laad je een auto makkelijker en zonder schades. Eventueel kun je dan een derde -daarvoor geschikte- auto op de ‘bril’ aan de achterkant van de truck vervoeren. In plaats van de bril kunnen we er ook voor kiezen om een autotransport-aanhanger voor 2-3 auto’s in te zetten. Bij een calamiteit kun je zo in ieder geval drie auto’s in een keer van de weg halen.”

Gevraagd naar de keuze voor DAF is Ron Otte duidelijk. “Heel vroeger hadden wij ook DAF, maar dat kwam nooit tot een vervolgaankoop. Het waren 45’s en geen succes. Met de overname van een ander bedrijf zo’n 3-4 jaar geleden kwamen er meerdere DAF’s mee met een kilometerstand van rond de vijf ton. Hoewel ik zelf voor een nieuwe DAF gekozen zou hebben, bleken die voertuigen het meer dan prima te doen. De chauffeurs waren er zeer over te spreken. Zeker in de stad doen ze het erg goed. Ze hebben een kleine draaicirkel, een lekker smal chassis en zijn laag. Dat stapt makkelijker in, maar verkleint bij het opladen van auto’s ook de hoek tussen plateau en wegdek. Allemaal zaken die ons in contact met Truckland brachten voor de aanschaf van deze twee nieuwe en identieke DAF LF 230 chassis, waar Falkom in Tiel de hydraulische opbouw voor verzorgde. In de cabine hebben wij nog een speciale achterbank met veiligheidsgordels laten bouwen, waardoor we ook de inzittenden van de gestrande auto(‘s) veilig mee kunnen nemen.”   

Smits verzorgt eigenlijk alle werkzaamheden die zij met hun huidige kraan-, bergings- en transportvoertuigen kunnen uitvoeren. Van klein (denk dan ook aan gestrande elektrische fietsen, brommers en motoren) tot groot in de vorm van gestrande transportcombinaties en bussen. Want ook voor dat werk beschikt het bedrijf over passend sleep- en bergingsmaterieel. Is er een personenauto gestrand in de parkeergarage is daar ook weer passend bergingsmaterieel voor beschikbaar. Verder biedt het bedrijf hulp bij inbeslagnames, foutparkeerders, pech onderweg, bergingen, transport van auto’s en meer.  

Foto 3